Nykypäivänä operaattorit mainostavat toinen toistaan vauhdikkaampia 5G liittymiä puhelimille, ja valokuituyhteyksiä kotiin. Tarjolla on paljon jopa 1000 Mbit/s eli 1 Gbit/s nopeudella varusteltuja liittymiä, ja jopa nopeampia.
Monet puhelinmyyjät myös virheellisesti väittävät, että tällaiset päätä huimaavat nopeudet ovat välttämättömyys sosiaalisen median selailuun tai suoratoistopalveluiden käyttöön. Tämä on kuitenkin härski vale.
Psst. Tämän linkin takaa voit vertailla erilaisilla netin nopeuksilla varustettuja puhelinliittymiä! Kyseisestä artikkelista löydät erilaisiin tilanteisiin parhaiten sopivat liittymät.
Kuinka nopean netin sitten oikeasti tarvitset? Se riippuu luonnollisesti käyttötarkoituksestasi, mutta saatat yllättyä kuinka vähällä pärjää hyvin! Kun et valitse reilusti ylimitoitettua nettiliittymää, voi säästää selvää rahaa liittymäkustannuksissa.
Tämän artikkelin tarpeisiin testasin tavallisimpia netinkäyttösovelluksia ja niiden vaatimia nopeuksia. Suoritin testauksen siten, että käytin nettiä kyseisiin tarkoituksiin, ja tarkistin analytiikkasovelluksella, kuinka paljon kaistaa sovellukset oikeasti käyttävät. Testiin kuului seuraavia sovelluksia ja käyttötarkoituksia:
Lisäksi esitän laskuesimerkkejä tiedostojen lataamisen kestosta eri nopeuksisilla nettiyhteyksillä, sekä muitakin hyödyllisiä huomioita. Lopusta löydät vielä vinkkejä sopivan nettiyhteyden valintaan puhelimelle ja kotiin.
Käytän artikkelissa paljon yksikköä Mbit/s netin nopeutta ilmaisemaan. Jos tämä ei ole sinulle tuttu yksikkö, niin tämän linkin takaa voit lukea siitä lisää.
Testien tulokset ja laskuesimerkit
Tässä kappaleessa esitän testieni tulokset eri netinkäyttötarkoituksiin. Testasin kattavasti erilaisia yleisiä netinkäyttötarkoituksia.
Netin selailu
Tämä lienee se käyttötarkoitus, mikä monilla tulee ensimmäisenä mieleen netin käytöstä. Tässä kolme esimerkkiä yleisistä tavoista selata nettiä.
Sähköpostin käyttö:
Korkein latausnopeus, jonka näin Gmailia vauhdikkaasti selatessa oli noin 4 Mbit/s. Tämä nopeus riittää siis helposti sähköpostisovellusten viiveettömään käyttöön (poislukien liitetiedostojen lataus ja lähetys, lisää tiedostojen latauksesta alempana).
Käytännössä kuitenkin noin 1,6 Mbit/s nopeuskin riittää hyvin, sillä Gmailin tavallisemmassa käytössä tämä raja ylittyi vain harvoin.
Uutisten lukeminen (Ilta-Sanomien selailu):
Näin jopa 40 Mbit/s latausnopeuden todella vauhdikkaassa sivulta toiselle pomppimisessa, mutta tavallisemmin selaillessa harvemmin päästään edes 4 Mbit/s latausnopeuteen.

Tämä 4 Mbit/s nopeus riittää siis erinomaisesti käytännössä viiveettömään Ilta-Sanomien selailuun. Hitaammallakin netillä Ilta-Sanomia voi tietenkin selailla, mutta tällöin saattaa joutua hieman odottelemaan sivujen latausta.
Verkkopankin käyttö:
Danske Bankin verkkopankissa en kertaakaan nähnyt yli 6,4 Mbit/s latausnopeutta, vaikka yritin hyppiä sivulta toiselle mahdollisimman nopeasti.
Reilu 5 Mbit/s nopeus riittää siis helposti ainakin Danske Bankin (ja oletettavasti muidenkin pankkien) verkkopankin viiveettömään ja sulavaan käyttöön. Hieman hitaampikin toimii, mutta sivujen lataamista saattaa välillä joutua hieman odottamaan.
Suoratoisto, videoiden katselu ja sosiaalinen media
Etenkin teräväpiirtovideon suoratoisto on eräs todella yleinen, mutta samalla vaativa netin käyttötarkoitus. Tässä kappaleessa testaan erilaisia suoratoistosovelluksia, mukaanlukien videon suoratoisto eri laaduilla, sekä musiikin suoratoisto.
Youtuben katselu
Nykypäivän sosiaaliset mediat sisältävät paljon videosisältöä. Tässä kappaleessa käsittelenkin videoiden suoratoistoa ja siksi samalla sosiaalisten medioiden, kuten TikTokin, Instagramin ja YouTube shortsien selailua.
720p eli HD videoiden suoratoisto:
720p videota YouTubessa katsellessa selaimen latausnopeus vaihteli testissäni välillä 0 – 3,2 Mbit/s. Kun siis 3,2 Mbit/s nopeus saavutetaan käytännössä, sen pitäisi riittää mainiosti tällaisen HD laatuisen videon katseluun.
Videon aikajanaa nopeasti selatessa (eli hyppiessä nopeasti videon kohdasta toiseen) näin kuitenkin maksimissaan jopa 24 Mbit/s latausnopeuden. Minulla videon toisto alkoi aina välittömästi kohdasta toiseen hypätessä, mutta tätä alhaisemmalla netin nopeudella saattaa joutua hieman odottamaan, että videon toisto lähtee käyntiin, kun kelaat videota eri kohtaan.
1080p eli Full HD videoiden suoratoisto:
1080p Full HD videon katselu osoittautui hieman yllättäen testissäni vain hieman vaativammaksi, kuin 720p videon katselu. Latausnopeuden vaihteluväli tällä laadulla oli 0 – 4 Mbit/s. Suurimpana erona 720p videon katseluun verrattuna oli, että 0 Mbit/s nopeutta näkyi harvemmin.
Kun siis käytännössä saavutetaan tämä 4 Mbit/s latausnopeus, niin Full HD suoratoisto onnistuu ilman pätkimistä.

Taaskin aikajanaa nopeasti selatessa näin korkeampia nopeuksia. Maksimissaan latausnopeus saavutti 24 Mbit/s nopeuden. Tätä alhaisemmalla netin nopeudella saattaa siis joutua hieman odottaa videon toiston alkamista, kun kelaa eri kohtaan (tällä nopeudella minulla toisto alkoi aina välittömästi).
4K videoiden suoratoisto:
4K videon suoratoisto sen sijaan oli huomattavasti alempia laatuja vaativampaa, niinkuin olettaa saattaakin. Latausnopeuden vaihteluväli videoita katsoessa oli 8 – 20 Mbit/s, joten varmasti pätkimättömään 4k:n suoratoistoon pitäisi siis käytännössä saavuttaa tuo 20 Mbit/s latausnopeus.
Videoiden aikajanaa selatessa näin jopa 36 Mbit/s latausnopeuden. Tällä nopeudella selailu oli viiveetöntä, mutta hieman hitaammallakin nopeudella katsomisen pitäisi onnistua, mutta toiston alkamista saattaa joutua pikku hetken odottelemaan.
Sosiaalisen median sovellusten käyttö
Teksti, ja kuvasisällön selailu vastaa netin käytöltään Ilta-Sanomien selailua, joten noin 4 Mbit/s nopeudella toimiva nettiyhteys riittää sellaiseen oikein hyvin.
Nykyaikaiset videointensiiviset sosiaaliset mediat kuten TikTok, Instagram Reelsseineen, tai vaikkapa YouTuben Shortsit sen sijaan vaativat hieman enemmän kaistaa. Suoritin tämän testin selaamalla YouTube Shortseja, joka vastaa hyvin TikTokin käyttöä tai IG:n Reelssien selailua.

YouTuben Shortsein tavallinen selailu, jossa Shortsit yleensä katsotaan ainakin osittain, käytti nettiä noin 0,8 – 6,4 Mbit/s nopeudella. Vauhdikas selailu, jossa selasin Shortsien läpi niin nopeasti kuin pystyin, käytti maksimissaan hieman alle 24 Mbit/s latausnopeutta.
Käytännössä saavutettava 24 Mbit/s nopeus siis riittää heittämällä nykypäivän videointensiivisien sosiaalisten medioiden vauhdikkaaseen ja viiveettömään käyttöön, joskin tuo aimmin mainitsemani tavalliseen käyttöön vaadittava 6,4 Mbit/s nopeus pitäisi riittää käytännössä myös hyvin.
Netflixin katselu
Katselin muutamia eri sarjoja Netflixistä oletusasetuksilla, jolloin Netflix itse määrittää toiston laadun. Minulla laaduksi valikoitui Full HD, jolloin netin vaatimukset vastasivat myös Full HD YouTube videoiden katsomista.
Netflixiä katsoessa latausnopeus vaihteli YouTuben tapaan välillä 0 – 4 Mbit/s, joskin se pysytteli hieaman YouTubea tasaisemmin yleensä noin 0,8 Mbit/s nopeudessa. Jos nettiyhteytesi saavuttaa siis käytännössä vähintään 4 Mbit/s npeuden, niin Netflixin katselu Full HD laadulla pitäisi onnistua oikein hyvin.
Sen sijaan aikajanaa selatessa näin maksimissaan jopa 80 Mbit/s latausnopeuden. Tällä nopeudella leffan kohdasta toiseen pomppiminen ei siis varmastikkaan töki, mutta käytännössä ei Netflixin katseluun tällaista nopeutta vaadita. Hitaammalla nopeudella saattaa joutua odottamaan pikku hetken toiston alkamista.
Musiikin suoratoisto
Omassa testissä käytin YouTube Music palvelua, mutta sen vaatimukset vastaavat hyvin myös esimerkiksi Spotifyta.

Kuunnellessa tarvittu latausnopeus vaihteli välillä 0,16 – 0,8 Mbit/s, joista siis jälkimmäisen maksimin pitäisi riittää oikein hyvin musiikin kuunteluun suoratoistona.
Kappaleiden aikajanaa selatessa tai kappaleesta toiseen pomppiessa näin maksimissaan noin 4 Mbit/s latausnopeuden, mutta tällöinkin tyypillisemmin käytössä oleva nopeus vaihteli välillä 0,6 – 1 Mbit/s.
Jos siis nettiyhteytesi saavuttaa käytännössä vähintään noin 1 Mbit/s nopeuden, niin kuuntelu onnistuu ongelmitta!
Pelaaminen
Netissä pelien pelaaminen vaatii itseasiassa yllättävän vähän nettikaistaa. Tärkeämmässä roolissa on viive, josta pelien niin kutsuttu “lagi” aiheutuu. Tässä kuitenkin muutaman suositun netissä toimivan moninpelin kaistavaatimuksia antamaan osviittaa:
League of Legends
Pelatessa näin maksimissaan 0,12 Mbit/s = 120 kbit/s latausnopeuden 0,024 Mbit/s = 24 kbit/s lähetysnopeuden. Sen sijaan pelin jälkeen pelin pääte ohjelma (eli englanniksi ‘client’) saavutti hetkeksi jopa 4 Mbit/s latausnopeuden, mikä on melko paljon suurempi kuin itse pelin vaatimus (joskaan ei silti kovin paljoa).

Jos nettiyhteytesi saavuttaa käytännössä vaikkapa edes 1 Mbit/s nopeuden, ja viive ei ole kovin suuri, niin pelaamisen pitäisi onnistua helposti.
Counter Strike 2
Pelatessa latausnopeus vaihteli välillä 0,64 – 0,8 Mbit/s, ja lähetysnopeus oli noin 0,16 Mbit/s luokkaa.
Jos nettiyhteytesi saavuttaa käytännössä vaikka noin 2 Mbit/s nopeuden, ja viive ei ole kovin suuri, niin pelaamisen pitäisi onnistua ongelmitta.
Tiedostojen lataaminen
Tiedostojen lataamisen nopeus riippuu (yleensä) suoraan nettiyhteytesi käytännössä saavuttamasta nopeudesta. Lataukseen kuluva aika on helppo laskea, jaat vain tiedoston koon latausnopeudella. Muista kuitenkin, että tiedostojen koot ilmoitetaan usein tavuissa, kun taas latausnopeudet biteissä, ja tavu koostuu kahdeksasta (8) bitistä (täältä voit lukea tästä lisää).
Jos siis haluat tietää vaikkapa kuinka kauan kuluu 1 Gt kokoisen tiedoston lataamiseen 50 Mbit/s nettiyhteyllä, voit laskea sen näin:
1 gigatavu on 8000 megabittiä: 1 Gt = 8 Gbit = 8000 Mbit. 8000 megabitin lataukseen 50 megabitin sekuntinopeudella kuluu: 8000 Mbit / 50 Mbit/s = 160 s = 2 min 40 s.
Latausnopeus saattaa kuitenkin vaihdella latauksen aikana, joten tämä on oikeastaan vain suuntaa antava arvio.
Tässä vielä latausaikoja muutamille esimerkkitiedostoille ja latausnopeuksille:
Esimerkkitidostoja:
- Nykyaikaisella kännykällä otetun kuvan koko on usein noin 5 Mt luokkaa. 10 kuvaa on siis 50 Mt = 400 Mbit.
- Videoiden koko riippuu monesta tekijästä, mutta suuntaa antamaan sanottakoon, että puhelimella nauhoitettu noin 10 minuutin Full HD video saattaisi olla kooltaan 1 – 2 Gt = 8 – 16 Gbit.
- 10 sivua pitkän PDF tiedoston koko riippuu monesta tekijästä, kuten siihen liitetyistä kuvista. Tällaisen tiedoston koko voi vaihdella suunnilleen välillä 100 kt – 100 Mt = 800 kbit – 800 Mbit. Tätä kokoa voi verrata myös esimerkiksi Word, Excel, tai PowerPoint tiedostoihin, joiden koko niin ikään vaihtelee todella paljon riippuen sisällöstä.
- Pienet videopelit saattavat olla kooltaan vaivaiset 100 Mt = 800 Mbit, mutta suuret AAA pelit ovat nykyään jopa yli 100 Gt = 800 Gbit.
Esimerkkilatausnopeuksiksi valitsen:
- 1 Mbit/s, joka vastaa nykyään melko hidasta kännykän nettiyhteyttä
- 100 Mbit/s, joka vastaa ehkä hieman keskivertoa nopeampaa kännykän tai kodin nettiä
- 1 Gbit/s, joka vastaa erittäin nopean 5G liittymän maksiminopeutta, tai huippunopeaa valokuituyhteyttä
Esimerkkitiedosto | 1 Mbit/s | 100 Mbit/s | 1 Gbit/s |
---|---|---|---|
10 kuvaa (noin 400 Mbit) | 6 min 40s | 4s | 0,4s |
10 minuutin Full Hd video (noin 8 – 16 Gbit) | 2h 13min 20s – 4h 26min 40s | 1 min 20s – 2min 40s | 8s -16s |
PDF / Word / Excel / PowerPoint tiedosto (noin 800 kbit – 800 Mbit) | 0,8s – 13min 20s | 0,008s – 8s | 0,0008s – 0,8s |
Tietokonepeli (noin 800 Mbit – 800 Gbit) | 13min 20s – 222h 13min 20s | 8s – 2h 13min 20s | 0,8s – 13min 20s |
Niinkuin tästä taulukosta saatat huomata, kaikista suurimmista netin nopeuksista voi kuluttajakäytössä lähinnä hyötyä vain suuria tiedostoja ladatessa.
Tärkeitä huomioita
Ylempänä testasin yksittäisten sovellusten netinkäyttöä. Tämä ei kuitenkaan aina vastaa täysin todellisia tilanteita, jolloin sinulla voi olla vaikkapa useita sovelluksia samanaikaisesti käytössä. Tässä kappaleessa käsittelen tämänkaltaisia aiheita.
Useita sovelluksia samanaikaisesti
Nykypäivänä ei ole kovin harvinaista, että käyttää useita nettiä käyttäviä sovelluksia samanaikaisesti. Puhelimella saatat vaikka kuunnella musiikkia, navigoida, ja selata samanaikaisesti uutisia. Tietokoneella taas sinulla saattaa olla vaikkapa tiedostojen lataus ja Netflix samanaikaisesti auki.
Tämä seikka kannattaa huomoida sopivaa netin nopeutta valitessa. Ei ole huono idea hieman ylimitoittaa netin nopeutta yksittäisiin käyttötarkoituksiisi nähden, sillä saatat tarvita kaistaa muihinkin asioihin samanaikaisesti.
Useita käyttäjiä samanaikaisesti
Varsinkin kodin netin kanssa käyttäjiä saattaa olla useita samanaikaisesti. Jos siis haluat vaikkapa mahdollistaa neljän 4K suoratoistopalvelun samanaikaisen käytön, niin pitää ylempänä testissä tulokseksi saatu tarvittava nopeus kertoa tietenkin neljällä.
Puhelimen mobiilinetin tapauksessa lienee harvinaisempaa, että käyttäjiä on samanaikaisesti useita, mutta näin voi kuitenkin käydä, jos käytät puhelinta mobiilitukiasemana jakamaan netin muille laitteille.
Aina ei saa mitä luvataan
On itseasiassa melko yleistä, ettei netin todellinen nopeus vastaa todellisuudessa saavutettavaa nopeutta. Aiheesta voit lukea lisää täältä, mutta tiivistettynä liittymissä mainostetaan aina maksiminopeuksia. Esimerkiksi puhelinliittymissä todelliseen nopeuteen vaikuttaa mm. laitteesi ja tukiaseman välillä olevat fyysiset esteet, kuten mäet ja seinät, kun taas kodin nettiyhteyksien todelliseen nopeuteen voi vaikuttaa kaapeleiden kunto ja käyttämäsi laitteet.
Tästä syystä voi olla hyvä ottaa jonkin verran nopeampi liittymä, kuin mitä kuvittelet tarvtisevasi (joskaan sekään ei takaa että saavutat halutun nopeuden).
Mobiilinetin tapauksessa kannattaa ehdottomasti tarkastella eri operaattorien liittymien kuuluvuutta sinulle tärkeissä paikoissa. Lisätietoa täältä.
Kuinka nopean netin tarvitsen puhelimelle?
Se riippuu tietysti siitä, mihin juuri sinä nettiä puhelimella käytät. Kannattaa arvioida omaa käyttöä, ja verrata sitä yllä olevien testien tuloksiin, ja ottaa samalla huomioon Tärkeitä huomioita -kappaleessa mainitut asiat.
Mainittakoon kuitenkin, että puhelimen netillä on yleensä vain yksi käyttäjä (ellet sitten usein päädy jakamaan nettiä muille). Puhelimella myöskin on harvinaisempaa tehdä enemmän kaistaa vaativia asioita, kuin elokuvin, sarjojen tai videoiden suoratoisto korkealla resoluutiolla. Esimerkiksi suurien tiedostojen lataaminen on melko harvinaista puhelimella.
Eniten nettoiyhteydeltä kaistaa vaativa yleinen käyttösovellus puhelimella lieneekin korkean resoluution videon katselu suoratoistopalveluista. 4K videon katselu YouTubessa pitäisi onnistua, kun käytännössä saavutetaan 20 Mbit/s nettiyhteys. Koska esimerkiksi 100 Mbit/s maksiminopeudella (käytännössä maksiminopeutta ei useinkaan saavuteta) varustellut puhelinliittymät ovat nykyään melko edullisia, niin voisin tällaiseen vaativaan käyttöön suositella sitä. Tätä nopeampia en välttämättä suosittelisi, paitsi jos niitä on tarjolla lähes samaan hintaan.
Toisaalta 5G liittymiin kuuluu poikkeuksetta tätä nopeampi netti (hitain minkä löysi sisälsi 300 Mbit/s netin). 5G liittymät tarjoavat joitakin hyötyjä 4G liittymiin verrattuna. Näitä ovat mm. pienempi viive (voi olla hyödyllinen esimerkiksi pelikäyttöön), sekä parempi toimivuus ruuhkaisilla alueilla. Jos siis harkitset 5G liittymää, niin lähtökohtaisesti suosittelen valitsemaan hitaimmalla netillä varustellun rahan säästämiseksi. Täältä voit lukea lisää 5G:stä.
Huomioi myös liittymän kuuluvuus sinulle tärkeissä paikoissa.
Kuinka nopean netin tarvitsen kotiin?
Se riippuu monesta tekijästä. Kotona samaa nettiä saattaa käyttää monta perheenjäsentä samanaikaisesti. Kotona netillä saattaa olla myös muita käyttökohteita, kuin tässä testatut.
Joka tapauksessa kannattaa aloittaa arvioimalla käyttötarpeesi. Mihin nettiä käytetään? Kuinka monta samanaikaista käyttäjää voi olla, ja mihin he nettiä käyttävät? Kun tiedät vastaukset näihin kysymyksiin, voit verrata vastauksia yllä olevien testien tuloksiin. Huomoi samalla Tärkeitä huomioita -kappaleessa mainitut asiat.
Jos käyttäjiä on vain yksi, ja tarvitset nettiä vain netin selailuun kuten uutisten lukemiseen, sähköpostin käyttöön, ja/tai verkkopankin käyttöön, niin esimerkiksi 10 Mbit/s nopeudella varustettu nettiyhteys riittää tarpeisiisi helposti.
Jos sen sijaan samassa taloudessa asuu vaikkapa 5 henkilöä, ja kaikkien täytyy pystyä katsomaan 4K videota suoratoistona samanaikaisesti, niin tarvitset vähintään 120 Mbit/s nopeuden. Tällöin kannattaa harkita vähintään 200 Mbit/s maksiminopeudella (todellisuudessa maiksiminopeutta ei monestikkaan saavuteta) varustettua nettiliittymää.