Yösähkö eli aikasähkö on sähkösopimus jossa sähkön hinta on eri yöllä ja päivällä.
Ideana on, että yöllä sähkö on edullisempaa kuin päivällä.
On kuitenkin huomionarvoista, että yösähkösopimusten suosio on laskenut viime aikoina sähkön rajujen hintavaihteluiden takia. Jos haluat hyödyntää sähkön tunnittaisen hintavaihtelun parhaasi mukaan, kannattaa ehdottomasti valita pörssisähkösopimus.
Miten aika- / yösähkö toimii?
Yösähkössä sähköllä on kaksi hintaa: yöhinta ja päivähinta.
Hinta määritellään aina sopimuksen tekohetkellä.
Öisin sähkön kilowattituntikohtainen hina on päivän hintaa halvempi, joten jos sähkön käyttöä keskittää yöhön, voi yösähködiilillä säästää merkittävästi.
Näin yösähkön hinta usein määritellään:
- Kiinteä perusmaksu kuukausittain
- Hinta X snt/kWh päiväkäytölle (esim. 07-22)
- Hinta Y snt/kWh yökäytölle (esim. 22-07)
Huomioithan, että yösähködiilissä sähkö on päivisin perinteistä yleissähkösopimusta kalliimpaa. Mutta sitten taas öisin hinta on yleissähkösopimusta halvempaa.
Kannattaakin laskea ero auki sen perusteella mitä sähköä käyttää öisin vs. päivisin.
Onko yösähkö pörssisähköä?
Yösähkön hinta pysyy kiinteänä eikä siten vaihtele tunneittain markkinatilanteen mukaan. Yö- ja aikasähkö ovat siis eri asioita kuin pörssisähkö.
Näin ollen yösähkön kuluttaja voi nauttia sähkön käytöstä yöaikaan vapaasti huolehtimatta pörssisähkön mahdollisista hintapiikeistä.
Normaalissa pörssisähködiilissähän hintaa vaihtelee tunneittain. Tällaisten sopimusten omistajien kannattaa seurata hintoja aktiivisesti, jotta osaa ajoittaa sähkön kulutuksen halvimmille tunneille, tai ainakin välttää sähkön käyttöä kalliiden hintapiikkien aikaan.
Mutta tätä taakkaa ei siis yösähkössä ole.
👍 Yösähkön edut
- Halvempi hinta yöiseen aikaan
- Kannustaa ajoittamaan sähkönkäyttöä suurimman kulutusajankohdan ulkopuolelle
- Vakaa hinta verrattuna pörssisähköön
- Voi tuoda säästöä kotitalouksille joissa sähkön käyttö on ilta/yöpainotteista.
👎 Yösähkön haitat
- Yleissähköä kalliimpi päiväsähköhinta
- Sähkön käytön ajoittaminen yölle ei aina ole mahdollista
Milloin kannattaa valita yösähkö?
Yösähkön valintaa kannattaa harkita jos seuraavat pitävät paikkansa kohdallasi:
- Suuri sähkönkulutus yöaikaan: Jos suurin osa sähkönkäytöstäsi ajoittuu yösähkön edulliselle ajanjaksolle, voit säästää sähkölaskuissasi.
- Lämmitysjärjestelmä: Jos kotisi lämmitys perustuu sähköön ja sinulla on mahdollisuus ohjata lämmitystä (esimerkiksi lattialämmitys tai sähköpatterit) niin, että se lämmittää enemmän edullisen sähkön hinnan aikana, yösähkö voi olla taloudellisesti kannattavaa. Tämä onnistuu etenkin, jos lämmitysjärjestelmä on varaava.
- Lämminvesivaraaja: Monissa talouksissa on suurehko lämminvesivaraaja, jonka lämmittämisen voi ajoittaa yön tunneille. Tällöin varaaja lämmittää veden halvemmalla yöhinnalla, ja lämmin vesi riittää käytettäväksi myös päivän aikana.
- Kodinkoneiden käyttö: Jos voit ajastaa kodinkoneet, kuten astian- ja pyykinpesukoneet, toimimaan yöllä, voit hyötyä yösähkön alhaisemmista hinnoista. Mutta älä herätä kerrostalonaapureita!
- Sähköauto: Mikäli lataat sähköautoa kotona ja pystyt tekemään sen pääasiassa yöaikana, yösähkö voi olla järkevä valinta.
- Sähköyhtiön tarjoukset: Yösähkön hintaetu riippuu sähköyhtiön tarjoamasta hinnasta. Kannattaa vertailla eri yhtiöiden tarjouksia ja laskea, miten paljon säästäisit siirtämällä kulutusta yöaikaan.
Jos arvioit, että suurin osa energiankulutuksestasi tapahtuu yöaikaan ja edellä mainitut ehdot täyttyvät, yösähkö voi olla sinulle taloudellisesti kannattava vaihtoehto.
Kannattaa silti muistaa, että yösähkö on kiinteä sähkö. Näin ollen pörssisähkö tulee usein yösähköä halvemmaksi. Tässä havainnollistava esimerkki:
Kallen omakotitalo
Kalle asuu omakotitalossa, ja hän sähkönkulutuksensa ajoittuu seuraavasti:
- Sähköauton lataus ja käyttöveden lämmitys hoidetaan öiseen aikaan
- Muuten kulutus on tasaista ympäri vuorokauden
Kalle haluaa vertailla, miten kiinteä-, pörssi-, ja aikasähkösopimus vertaantuvat keskenään hänen kulutuksellaan:
Alla olevasta kuvaajasta näkee miten paljon kiinteä sähkö, aikasähkö, tai pörssisähkö maksaisi Kallen kulutuksella eri kuukausina. Esimerkissä on käytetty realistista kulutusta ja kulutuksen ajoitusta, oikeita markkinoilla tarjolla olevia sähkösopimuksia ja niiden hintoja, sekä vuoden 2023 toteutuneita pörssisähkön hintoja.
Koska suuri osa Kallen sähkönkäytöstä osuu yöaikaan, jolloin sekä pörssisähkö, että aikasähkö ovat halvimmillaan, kiinteä sähkösopimus olisi Kallen tapauksessa kallein.
Yösähkö tulee kiinteää sähkösopimusta säännöllisesti selvästi halvemmaksi, ja pörssisähkö vielä tätäkin halvemmaksi (poislukien joulukuu, jolloin pörssisähkö oli erityisen kallista). Nämä selittyvät sillä, että Kalle on onnistunut keskittämään kulutustaan hyvin yöaikaan, jolloin yösähkö on kiinteää sähkösopimusta halvempaa, ja pörssisähkö usein vielä yösähköäkin halvempaa.
Vaikka tässä on kyseessä vuoden 2023 dataa, monesti tällaisella kulutuksen ajoituksella tilanne on juurikin tämä. Aikasähkö tulee kiinteää sähköä halvemmaksi, ja pörssisähkö edelleen aikasähköä halvemmaksi.
Kannattaa kuitenkin aina tehdä tarkat laskelmat ja mahdollisesti keskustella sähköyhtiön kanssa ennen yösähkösopimuksen tekemistä, sillä säästöt riippuvat kulutustottumuksistasi.
Miten löytää hyvä yösähkösopimus?
Paras ja edullisin yösähkösopimus löytyy vertailemalla eri tarjouksia.
Meidän palvelumme helpottaa tätä, koska keräämme yhteen monien yhtiöiden tarjoukset.
Navigoi siis ensiksi meidän sähkövertailusivulle.
Valitse sitten kuvan mukaisesti mittaustavaksi “Aika”.
Tämän jälkeen näet jo erilaiset yösähkösopimukset taulukossa.
Jos haluat, kannattaa vielä määrittää tarkemmin oma kulutuksesi taso löytääksesi halvimmat diilit.
Miten sähkönkulutusta voi siirtää yölle?
Voit hyödyntää edullisempaa yösähkön hintaa siirtämällä osan sähkönkäytöstäsi yöaikaan, mikä ei tarkoita unirytmin muutosta.
Esimerkiksi omakotitaloasuja voi tehdä seuraavia toimenpiteitä:
- Aseta lämminvesivaraaja lämmittämään vettä yöllä.
- Tutustu varaaviin lämmitysjärjestelmiin, jotka mahdollistavat lämmön keräämisen yöaikana.
- Ajasta pyykinpesukone pyörimään yöllä.
- Aloita sähkön käyttö iltaisin klo 22 jälkeen, jolloin yösähkön hinta on voimassa.
Kannattaa myös muistaa, että on automaattisia ohjaussysteemejä, jotka voivat kytkeä sähköt päälle ja pois oikeina aikoina.
Yösähkön ohjaus
Yösähkön kytkeminen päälle/pois päältä ei tarvitse olla manuaalinen ja ärsyttävä jokapäiväinen toimenpide.
Sen sijaan usein käytetään ohjauspalvelua, joka kytkee sähköt päälle ja pois automaattisesti.
Sähkölämmityksen ohjauspalvelu on tarkoitettu erityisesti omakoti- ja rivitaloihin, joissa lämmitetään sähköllä, kuten lattialämmityksellä tai käytetään lämminvesivaraajaa.
Palvelun ansiosta lämmitys toimii pääasiassa halvemman yötariffin aikaan, mikä sisältyy jo siirtomaksuun.
Ohjausjärjestelmä kytketään päälle satunnaisesti kello 22 ja 24 välillä, jolloin verkon kuormitus jakautuu tasaisesti.
Monesti lämmitys kytkeytyy pois automaattisesti aamulla kello 7.
Tämän voi huomata sähkökeskuksessa kuuluvasta napsahduksesta. Järjestelmää ei voi ohittaa painamalla nappuloita sähkömittarissa.
Voit toki laittaa lämmityksen päälle milloin haluat omasta sähkötaulusta.
Jos haluat enemmän hallintaa, voit asennuttaa ajastimen tai muun ohjauslaitteen, mutta asennustyöt tulee jättää sähköammattilaiselle.
Vaikka yösähkö ja sähkölämmityksen ohjaus ovat erillisiä, niitä voi käyttää yhdessä. Yösähkö toimii automaattisesti klo 22–7, mutta ohjauspalvelu varmistaa, että lämmitys on päällä vain silloin, kun sähkön hinta on yöllä edullisempi.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Milloin on yösähkö?
Yösähkön aikataulu voi vaihdella eri sähköyhtiöiden ja alueiden välillä, mutta yleensä yösähkö on voimassa illasta aamuun. Tyypillisesti yösähkön ajat ovat esimerkiksi kello 22:00 tai 23:00 illalla alkavat ja päättyvät aamulla kello 06:00 tai 07:00.
Päättymisaikana puhutaan päiväsähköstä, joka on kalliimpaa kuin yösähkö.
Yösähkö on edullisempaa, koska sähkönkulutus on yleensä pienempää öisin, jolloin sähköverkon kuormitus on vähäisempää.
Tämän vuoksi sähköyhtiöt voivat tarjota sähköä halvemmalla hinnalla. Yösähkösopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos käyttää paljon sähköä yöaikaan, esimerkiksi lämmitykseen tai sähköautojen lataukseen.
On suositeltavaa tarkistaa omalta sähköyhtiöltä tarkat ajat ja ehdot, sillä yösähkön aikataulu voi vaihdella kausittain ja sähköyhtiöstä riippuen.
Kuka voi käyttää yösähköä?
Yösähkö, joka tunnetaan myös nimellä yöaikainen sähkö tai yötariffi, on sähkön hinnoitteluvaihtoehto, jossa sähkö on edullisempaa tiettyinä, yleensä yöllisinä tunteina. Tämä johtuu siitä, että sähkön kulutus on yleensä pienempi öisin, ja sähköntuotannon sekä siirtojärjestelmän kapasiteetti on paremmin hyödynnettävissä.
Yösähköä voivat käyttää:
- Kotitaloudet: Yösähkösopimus on suosittu vaihtoehto erityisesti omakotitaloissa ja muissa asunnoissa, joissa on sähkölämmitys (kuten lattialämmitys tai sähköpatterit) tai suuria sähköä kuluttavia laitteita, kuten lämminvesivaraajat. Yösähkön avulla käyttäjät voivat ajoittaa näiden laitteiden toiminnan edullisimmille tunneille.
- Yritykset: Tietyt yritykset, jotka voivat siirtää energiankulutustaan halvemmille tunneille, voivat myös hyötyä yöhinnoittelusta. Esimerkiksi tuotantolaitokset, jotka toimivat vuorokauden ympäri, voivat ajoittaa energiankulutuksen huippuaan vähemmän käytetyille tunneille.
- Maatalous: Maatiloilla voi olla myös yösähkösopimus esimerkiksi kasvihuoneiden lämmitykseen tai muihin sähköä vaativiin toimintoihin, joiden ajoitusta voidaan säädellä.
Suomessa yleensä yösähkön edullinen ajanjakso on määritelty aikavälille noin kello 22 tai 23 illalla aina kello 06 tai 07 aamuun. Tarkka ajanjakso ja hintaerot voivat vaihdella alueittain ja eri sähköyhtiöiden välillä.